İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü

GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİLERE(GKAS) EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLLER İÇİN TEMİZ ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ TEDBİRLERİ PROJELERİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİLERE(GKAS) EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLLER İÇİN TEMİZ ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ TEDBİRLERİ PROJELERİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Avrupa Birliği mali desteği Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla FRIT fonu bünyesinde yürütülmekte olan Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere (GKAS) Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Tedbirleri Projesi Yönlendirme Komite toplantısı Ankara’da düzenlendi.

Bakanlığımızca yürütülen, yoğun Suriyeli göçü alan bölgelerde bulunan eğitim binalarının çatılarına güneş panelleri kurulmasının ve eğitimde ihtiyaç duyulan enerji üretimine katkıda bulunulmasını hedefleyen projenin Yönlendirme Komitesi Toplantısı; Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Özcan DUMAN, Yapı İşleri Daire Başkanımız Fatih Mehmet ORUÇ, Avrupa Birliği Delegasyonundan Emma CLUA VANDELLO, Alman Kalkınma Bankasından Kıdemli Yönetici Andrea MOSER, EPDK, TEDAŞ, TEİAŞ, Dışişleri Bakanlığı, AFAD ve proje uygulama biriminin katılımıyla düzenlendi.

13-09-2018 

Konuşmasını yapmak için kürsüdeki yerini alan Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Özcan DUMAN ; “Bildiğiniz gibi ülke kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle var olan enerjinin en etkin ve en tasarruflu şekilde planlanması amacıyla ülke sathında muhtelif çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların bir ayağı olarak da şu anda ülkemizde misafir statüsünde bulunan Suriyelilerin bulunduğu iller yoğunlukta olmak üzere, eğitim hizmeti verdiğimiz yapılarda enerji verimliliğini arttıracak projeler geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Konuşmasına devam eden DUMAN ; “Kaç tane okulda, hangi alanda çalışmalar yapacağımızla ilgili arkadaşlar sizlere bilgiler verecekler ve biz bu uygulamalarla örnek teşkil edecek bir uygulamanın ucunu kanatmış olacağız ve bundan sonra da FRIT’ten ya da MADAD’tan, Avrupa Birliği fonlarından yeni taleplerimize kaynak oluşturacak başarılar elde etmek istiyoruz. Burada hem dağıtım şirketlerimizden hem de diğer bakanlıklarımızdan çok saygıdeğer katılımcılarımız var. Sizlerin sağlayacağı katkılarla bu projemizi en kısa zamanda faaliyete geçirerek sonuçları almayı ümit ediyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

13-09-2018 

Millî Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Yapı İşleri Daire Başkanımız Fatih Mehmet ORUÇ konuşmasına Milli Eğitim olarak özellikle geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik eğitim altyapısının güçlendirilmesi anlamında önemli projelere imza attıklarını belirterek başladı. “Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Tedbirlerinin Artırılması Projesi, bu anlamda daha spesifik bir proje. Öncelikle hedefimiz tabi ki Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde enerji arzından kaynaklanan maliyetlerin azaltılması, bunun yanında enerji çeşitliliği ve yenilenebilir enerjilerin kullanılması anlamında hem toplumsal bilincin geliştirilmesini hem de  eğitim öğretim mekanlarımızda enerji verimliliği ile ilgili yapılacak çalışmalarla  ulusal enerji verimliliği eylem planındaki belirlenen hedeflere ulaşma anlamında bir katkı sağlamak. Projeyi bu anlamda hem enerji üretimi anlamında komponentleri, kısımları anlamında önemsiyoruz hem de bilinç artırma, farkındalık ve bu anlamda da ortak bir paylaşım kültürü oluşturma anlamında da özlenen bir proje olduğunu düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. 

13-09-2018 

Konuşmasına kurumlar arası iş birliğinin önemine vurgu yaparak başlayan Alman Kalkınma Bankasından Andrea MOSER “AFAD, EPDK, dağıtım şirketleri, Dışişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Göç İdaresi ve şimdi unutmuş olabileceğim herkes, her biriniz çok önemlisiniz bu toplantı için ve burada bulunduğunuz için sizlere çok teşekkür etmek istiyoruz. Sizlerin görüşleriniz ve tavsiyelerinizin ne kadar önemli olduğunu söylemek istiyorum” diyen MORES sözlerine  “Bu projenin ilk yönlendirme komitesinde beraberiz, temiz enerji ve enerji verimliliği, yani geçici koruma altındaki Suriyelilere ev sahipliği yapan iller için. Önümüzde ne kadar çok iş olduğunu bize gösteriyor, gerçekten çok iddialı bir proje ve 25 megavatlık bir güneş enerjisi kapasitesi oluşturmayı planlıyoruz. Ya güneş enerjisi çiftlikleriyle ya da okulların çatılarında bulunan PV panelleriyle. Türkiye´deki okullara bunu sunacağız, hem arz tarafından hem de talep tarafından bunu dengelemeye çalışacağız ve enerji verimliliğini yaklaşık 40 okulda iyileştirmeye çalışacağız” dedi.

“Tüm bu tedbirler hem Türkiye´deki öğrencilere hem de geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilere fayda sağlayacak, Millî Eğitim Bakanlığının üzerindeki bütçe yükü hafifleyecek. Bu projenin finansman anlaşması 19 Martta imzalandı, bu sene ve şu anda saat ilerliyor, uygulama fazına girmiş bulunduk. Bu projede bulunan tüm paydaşların iş birliği yapması gerekiyor tabi ki, etkili bir şekilde ve optimum bir şekilde, verimli bir şekilde iş birliği yapması gerekiyor” dedi ve bu yüzden burada olduklarını belirtti.

İkinci aşamalarından bahsederek konuşmasını sürdüren MOSER “uygulama danışmanı, yani bu konudaki iyi sonuçları alabilmemiz için gerekli olan desteğin ihalesi yapıldı. Uygulama desteği, Millî Eğitim Bakanlığı tüm ilgili alanlarda destek sunmayı planlıyor, en üst teknik ve ticari yardımları sağlıyor”dedi

KFW tarafında dünyanın dört bir yanındaki deneyimlerini, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğindeki tecrübelerini paylaşacaklarını, buna hazır olduklarını söyleyen MOSER ;

“Avrupa Birliği’nin sunmuş olduğu bu fonların en iyi şekilde ve bu nüfusa en iyi faydayı sağlayacak şekilde kullanılmasını istiyoruz. Ama her gün tabi ki dersler alıyoruz, çok kompleks bir ortamda öğreniyoruz, bugün de dersler çıkarmak için buradayız. Ben de sizlerle birlikte proje konularını görüşmeyi dört gözle bekliyorum. Bu aşamada buluşup fikir alışverişi yapmak önemli, açık ve etkili bir tartışma yapmayı da heyecanla bekliyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

13-09-2018 

Konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini alan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan Emma CLUA VANDELLO  Avrupa Birliği delegasyonunun takdirlerini ileterek başladı. “Burada sayın Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi ve sayın Bakan Yardımcısıyla da bu konuları görüştük, eğitim sektörü için çok önemli bu programlar. Bununla birlikte İnşaat ve Emlak Dairesi’nin yürüttüğü alım işleri anlamında yapılan işlerin önemini tekrarlamak istiyorum. Taahhüdümüzü de yenilemek istiyorum, bu konuda kararlıyız ve bu fonun ikinci kısmı alınacak, gerekli onayları aldık. Sabah yönlendirme komitesine gerçekleştirdiğimiz ilki değildi, tekrar görüşmüş olduk. Bu ilk yönlendirme komitesine katıldığınız için teşekkür ediyorum. Tabi ki teknik açıdan da anlıyoruz, planlamayı görmeyi de dört gözle bekliyoruz, tabi ki sonuçları tartışmak için şu an çok erken fakat nasıl bu tür konulara katkıda bulunabiliriz, nasıl destekleyebiliriz işlerin düzgün ve sorunsuz yürümesini nasıl sağlayabiliriz, bu konularda elimizden geleni yapacağız” dedi ve sözlerini sonlandırdı.

 

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü B Blok Beşevler Yenimahalle/ANKARA - Telefon Rehberi için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.