İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü

GKAS EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLLER İÇİN TEMİZ ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ TEDBİRLERİ PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ ANKARA'DA DÜZENLENDİ

GKAS EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLLER İÇİN TEMİZ ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ TEDBİRLERİ PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ ANKARA'DA DÜZENLENDİ

Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere (GKAS) Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Tedbirleri Projesi Yönlendirme Komitesi 11 Şubat 2020 Salı günü Ankara'da düzenlendi. Toplantı, Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sn. Reha DENEMEÇ, İnşaat ve Emlak Dairesi (Proje Uygulama Birimi) Başkanı Umut GÜR, Yapı İşleri Daire Başkanı ve Proje Direktörü Fatih Mehmet ORUÇ, AB Türkiye Delegasyonu Türkiye'deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor CHLAD, Alman Kalkınma Bankası Kıdemli Yönetici Andrea MOSER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri, EPDK, TEDAŞ ve TEİAŞ ve diğer ilgili kurumların katılımıyla gerçekleşti.

18-02-2020

Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcımız Sn. Reha DENEMEÇ; "Temiz enerji ve enerji verimliliği projemiz ile eğitim hizmetlerinin sunulması için ihtiyaç duyulan enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda pilot okullarda yapacağımız enerji verimliliği uygulamaları ile çocuklarımıza aşılamak istediğimiz tasarruf ve verimlilik bilincini yansıtan örnek binaları oluşturmak gayretindeyiz." diyerek sözlerine başladı.

Proje Milli Eğitim Açısından Yeni Bir Modeli Simgeliyor

Projenin AB hibesi ile finanse edildiğinde çok yapılabilir bir yatırıma dönüştüğünü söyleyerek konuşmasına devam eden Sn. DENEMEÇ; "Projemizde okulların çatılarına kuracağımız fotovoltaik paneller, uygun alanlara inşa edilecek güneş enerji santralleri ve okulların enerji verimliliği dönüşümü ile kaynak ihtiyacımızı azaltmanın yanında okullarımız için yeni bir modele de öncülük ediyoruz. Enerji sayesinde ürettiğimiz kaynak ve tasarruf ile Milli Eğitim açısından yeni yatırımların da önünü açıyoruz." diyerek devam etti.

Kurulacak paneller ve enerji verimliliği izleme sistemleri sayesinde, konunun finansal yönetiminin, gerek Bakanlık içinde yeni yaklaşımları, gerekse de çeşitli Bakanlıklarla ortaklık modellerini beraberinde getirdiğinin altını çizen Sn. Reha DENEMEÇ sözlerini şu şekilde noktaladı: "Proje ile, Bakanlığımızın enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji gündemi, uluslararası işbirlikleri içeren yeni bir boyuta taşınmaktadır. Bu alanda başta Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olmak üzere farklı fon kuruluşları ile de görüşmeler devam etmektedir. Eğer projemiz ile başarılı bir uygulama dönemi geçirebilirsek ortaya çıkardığımız sonuç sadece Bakanlığımız için değil diğer tüm Bakanlıklar için de bir modele dönüşebilecektir. Uygulama desteği açısından özellikle sorumlu arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, proaktif ve yapıcı yaklaşımların devamını beklediğimizi vurgulamak istiyorum."

18-02-2020

Toplantıda proje uygulama süreci ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştiren Proje Direktörü Fatih Mehmet ORUÇ, 2021 sonuna kadar tüm faaliyetlerin ve kabul aşamalarının tamamlanmasını öngördüklerini ve 2020 yılının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. ORUÇ;" Yaptığımız fizibilite çalışmalarının ete kemiğe bürüneceği bir yıl olacak. 2020 yılında enerji verimliliği ve çatı-arazi kurulumları anlamında önemli aşamalar kaydetmeyi hedefliyoruz. Projemizde şu anda 4. zincirdeyiz. Delegasyon finans anlaşmasını imzaladık. Proje uygulama biriminde ön çalışma ve fizibilite çalışmalarını tamamladık. İlgili kurumlara resmi başvuru taleplerimizi de yaptık. Arazi tahsislerinin tamamlanması ve enerji verimliliği çalışmaları yaptığımız okullarımızın ilk enerji kimlik belgelerinin hazırlanması aşamasındayız." diyerek projenin mevcut durumunu aktardı.

Fatih Mehmet ORUÇ sözlerine; "Projenin uygulandığı mekanlar, eğitim mekanlarıdır. Dolayısıyla projenin kazanımları arasında, öğrencilerde temiz enerji bilincinin oluşturulması var. Karbon, sera gazı salınımının azaltılması, çevreye duyarlı okul konsepti anlamında da yeni projelerimizde bize ışık tutacak. Bu yatırımlar neticesinde hem enerji üreteceğiz hem de enerji tasarrufu sağlayacağız. Projeden elde ettiğimiz kazanımları tekrar eğitim yatırımlarına döndürmeyi hedefliyoruz" diyerek son verdi.

18-02-2020

Alman Kalkınma Bankasından (KfW) Andrea MOSER konuşmasına; "Önemli olan, projede üretilen enerjinin, geçici koruma statüsü altında olan kişilerin eğitim sistemine katılmasıyla oluşan ilave enerji talebinin karşılanmasına katkı sağlamasıdır. Bu açıdan projemizin son derece eşsiz ve özel bir proje olduğunun altını çizmeliyim" diyerek başladı.

Andrea MOSER; "KfW açısından bizler, sizlere prosedürleri daha hızlı kılmak ve özellikle fiziki uygulama aşamasında koordinasyon için hazırız. Bu proje diğer bütün kamu birimleri için örnek teşkil ediyor. Aynı zamanda zorlukları da içerisinde barındırıyor ama bunları güven içinde çalışarak aşma becerimiz olduğunu biliyoruz. Projenin halkın ve kamunun dikkatini inanılmaz şekilde çekeceğini öngörüyoruz. Yani tüm kamu birimlerinin gözleri bizde. Sonraki yönlendirme komitesi toplantısında karşımızda somut örneklerin fotoğrafları da olacak" diyerek sözlerine noktayı koydu.

Toplantı, dağıtım şirketleri ile yapılan görüşmeler, fikir alışverişleri, soru cevaplar ve hatıra fotoğrafları ile sonlandırıldı.

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü B Blok Beşevler Yenimahalle/ANKARA - Telefon Rehberi için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.