İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü

KRİZ ZAMANLARINDA HERKES İÇİN EĞİTİM-II PROJESİ’NE TOPLAM 160 MİLYON AVROLUK EK FON İÇİN İMZALAR ATILDI.

KRİZ ZAMANLARINDA HERKES İÇİN EĞİTİM-II PROJESİ’NE TOPLAM 160 MİLYON AVROLUK EK FON İÇİN İMZALAR ATILDI.

Avrupa Birliği mali desteği ve Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim II Projesi kapsamında, 160 Milyon Avroluk ek fon için imzalar atıldı.

Milli Eğitim Bakanlığında yapılan imza törenine, Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz,  Müsteşarımız Yusuf TEKİN, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian BERGER ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) İcra Komitesi Üyesi Rolan SİLLER, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Özcan DUMAN ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

23-05-2018 

Bakan YILMAZ, Avrupa Birliği fonları bünyesinde yürütülen proje kapsamında 60 betonarme okul yapımı için 160 milyon avro kaynağın kullanılacağını kaydetti. AB ile yürütülen iki projenin toplam bütçesinin 475 milyon avro olduğunu bildiren Yılmaz, bu bütçeden 150 milyon avronun Dünya Bankası aracılığıyla yürütülen "Eğitim Alt Yapısının Güçlendirilmesi Projesi"ne, 325 milyon avronun ise Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülen "Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim I&II” Projesi’ne ait olduğu bilgisini verdi. Bakan YILMAZ, "Projelerin tamamlanması ile birlikte toplam 215 okul yapılacak. Bu okulların 60´ı prefabrik, 155´i betonarme olacaktır. Bu okullarla birlikte 5.160 derslik ile 153.000 öğrenciye eğitim alt yapısı sağlanmış olacak." dedi. 

 “Kendi evlatlarımıza sağladığımız eğitim imkanlarını onlara da sağlıyoruz.”

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de geçici koruma kapsamında 3 milyon 558 bin 877 Suriyelinin bulunduğuna işaret eden Yılmaz, “Türkiye´deki Suriyelilerden 976 bin 200´ü eğitim çağındadır. Bakanlık olarak eğitim çağındaki Suriyelileri kademeli olarak Bakanlığa bağlı resmi okullara kabul ediyoruz. Kendi evlatlarımıza sağladığımız eğitim imkanlarını onlara da sağlıyoruz." diye konuştu. YILMAZ, 21 Mayıs 2018 itibari İle 611 bin 524 Suriyeli öğrencinin eğitime erişiminin sağlandığını belirterek, "Eğitime erişimi sağlanan öğrencilerin 384 bin 292´si Türkçe müfredatla kendi okullarımızda eğitim görüyor. 2016 yılında bu sayının 62 bin olduğunu söylersem alınan mesafe çok açık şekilde görülecektir. 21 ilde 318 geçici eğitim merkezinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 227 bin 232 öğrenci yoğun eğitim görüyor." bilgisini verdi. 

Suriyelilerin Türkiye´deki okullaşma oranının yüzde 63´e yaklaştığını kaydeden YILMAZ, şöyle konuştu: "Okullaşma oranı, okul öncesi 5 yaşta yüzde 40 dolayında, ilkokullarda yüzde 100´ün üzerinde, ortaokullarda yüzde 50´nin üzerinde, liselerde ise yüzde 22 dolayında. İlkokul birinci sınıflarda 6 yaşta 92 bin olan çağ nüfusunun 113 bini öğrenci, okullaşma oranı da yüzde 100´ün üzerinde. İlkokul ikinci sınıflarda 7 yaşta 89 bin olan çağ nüfusunun 81 bin 686´sı öğrenci, okullaşma oranı yüzde 91,57.  Üçüncü sınıflarda 8 yaşta 85 bin olan çağ nüfusunun 85 bini öğrenci, okullaşma oranı yüzde 100. Dördüncü sınıflarda 9 yaşta 84 bin olan çağ nüfusunun 76 bini öğrenci, okullaşma oranı yüzde 90,34. Beşinci sınıflarda 10 yaşta 76 bin olan çağ nüfusunun 51 bin 670´i öğrenci, okullaşma oranı da yüzde 67,48." Bakan Yılmaz, okullaşma oranını daha da artırmak istediklerini dile getirerek, bunun için altyapının tamamlanması gerektiğine işaret etti.

 Prefabrik okulları yeni eğitim öğretim yılının açılışına yetiştireceklerini belirten YILMAZ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünkü protokolle de Suriyeli sığınmacıların yoğun bulunduğu bölgelerde yeni okullar inşa edilerek eğitime erişim imkanları artırılacak. Bizler Geçici Koruma Altındaki Suriyeli çocukların eğitime entegrasyonuna “kurtarılmış hayatlar” olarak bakıyoruz. Eğitimin, ayrım yapılmaksızın tüm çocukların en temel insan hakkı olduğunu düşünüyoruz. Eğitim ile kendi evlatlarımızı olduğu gibi ülkemize geçici olarak sığınan insanları da hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Yaklaşık 18 milyon öğrencimiz vardı, buna 1 milyon öğrenciyi daha ekliyoruz. Bu da bizim sorumluluğumuzu daha da çok artırmaktadır." 

 "Türkiye’deki okulların üzerinde oluşan bu baskıyı almamız gerekiyor”

 AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise Suriye krizi ile ilgili Türkiye ve AB´nin birkaç önemli noktada mutabık olduğunu belirterek, "Bu alanlardan en önemlisi Suriye’deki siyasi çözümün gerekliliği konusunda vardığımız mutabakat." dedi. Bu çözüm için uzun süredir beklendiğini kaydeden Berger, bu süreç içinde başka ülkelere sığınmış Suriyelilere yardım etmenin gerekliliği konusunda mutabık olduklarını kaydetti. Berger, Türkiye’nin Suriyelilere barınak, barınma tesisleri, yardım, destek sağlama konusunda örnek çalışmalar sergilediğine dikkati çekerek, "Ne Türkiye ne de AB, Suriyeli çocuklar arasında kayıp bir neslin oluşmasına izin veremez." ifadesini kullandı.

Bu tür yatırımların aslında Suriye’nin geleceğine de yapılan yatırımlar olduğunu aktaran Berger, bu çocukların ülkelerine dönüp ülkelerini yeniden inşa edeceklerini belirtti. Berger, Türkiye’de Suriyeli öğrencilerin de okullara gitmesiyle bu okullar üzerinde büyük bir baskı oluştuğunu ifade ederek, "Türkiye’deki okulların üzerinde oluşan bu baskıyı almamız gerekiyor." diye konuştu. Suriyeli öğrencilere anaokulundan üniversiteye kadar tüm kademelerde destek sağlamanın önemine işaret eden Berger, bu konuda bütüncül, kapsamlı bir yaklaşıma sahip olduklarını söyledi.

Berger, "Sağladığımız destek, bu sözleşmede yer alan okul binası desteği yanı sıra aynı zamanda öğretmenlere yönelik destekler, eğitim materyali desteği, servis desteği, psiko-sosyal destek veTürkçe ve Arapça olmak üzere dil desteği olacaktır." dedi. Öğrencilerin üniversite eğitimlerine devam etmeleri için burs desteği de sağlanacağını bildiren Berger, öğrencilere eğitimlerini tamamladıktan sonra istihdama katılabilecekleri perspektifin de verilmesi gerektiğini söyledi. Berger, bununla ilgili başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere, diğer bakanlıklarla da çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Alman Kalkınma Bankası (KFW) İcra Komitesi Üyesi Roland SILLER, Türkiye’nin eğitim konusunda gösterdiği çabaların örnek niteliğinde çalışmalar olduğunu kaydederek, “Türkiye´nin geleceği için aynı zamanda Suriye’nin geleceği için büyük önem taşıyan bu önemli projenin uygulama ortağı olarak bizlere gösterdikleri güven için teşekkür etmek isterim." ifadesini kullandı.

23-05-2018 

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanımız İsmet YILMAZ, Alman Kalkınma Bankası (KFW) İcra Komitesi Üyesi Rolan SİLLER ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian BERGER tarafından protokol imzalandı.

 

 

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü B Blok Beşevler Yenimahalle/ANKARA - Telefon Rehberi için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.