İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü

OKULLARDA "TBA" DÖNEMİ BAŞLIYOR

Tasarım ve projelendirmesi İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Tasarım Beceri Atölyelerinin pilot uygulaması Ankara Yapracık Bilge Kağan İlkokulunda 2018-2019 bahar döneminde eğitim ve öğretime açıldı. 
OKULLARDA

Akademik bilgiyi beceriye dönüştürmeyi hedefleyen, çocuklara ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda pratikler kazandırmak amacıyla kurulan Tasarım Beceri Atölyeleri´nin tanıtım programı, 27.02.2019 tarihinde Sn. Cumhurbaşkanının eşi Sn. Emine ERDOĞAN ile Millî Eğitim Bakanı Sn. Ziya SELÇUK'un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan ERDOĞAN, bir ülkenin geleceğinin o ülkenin çocuklarının alacağı eğitime bağlı olduğuna işaret ederek, iyi eğitimli gençliğe sahip toplumların geleceğini tüm yönleriyle garanti altına almış olacaklarını, çünkü eğitimin gücü tükenmeyen bir ışık kaynağı gibi her yeri aydınlattığını söyledi. Türkiye´nin geleceğinin harcının çocukların bilgi ve becerilerinden karılacağını belirten Emine ERDOĞAN, bu harcı zenginleştirmenin de herkesin görevi olduğunu vurguladı. Emine ERDOĞAN, her gün yeni bir dünyaya yeni ihtiyaçlarla uyandıklarını, zamanın eskiye göre çok daha hızlı aktığını vurgulayarak, "O nedenle bu yarışı, yeniliklere çabuk ayak uyduranlar kazanacak. Tasarım Beceri Atölyeleri´ni bu anlamda öncü bir çalışma olarak görüyorum. Bilgiyle hayat pratiğini birleştirmeyi hedefleyen bu atölyeler, çocuklarımızı hayata hazırlamayı amaç edinmektedir." diye konuştu.  ERDOĞAN; "Çocuklarımız bilgiyi bilgeliğe dönüştürecekler" ifadesini kullandı.

12-03-2019

"Bizim dinamik, güçlü, cesur ve öz güvenli bir gençliğe ihtiyacımız var"

Çocuk ve gençlerin bu atölyelerde takım ruhuyla iş yaparak sebat etmeyi ve pes etmemeyi öğreneceklerini de vurgulayan Emine ERDOĞAN, şöyle konuştu: "El ve zihin becerilerinin gelişmesi, onları teknolojinin kölesi olmaktan da kurtaracak. Ne yazık ki bugün, teknoloji bir nimet olmaktan çıkıp, insanın potansiyelini öldüren bir aygıta dönüşmüş durumda. Çocuklarımız ekran karşısında, içlerindeki büyük cevheri uykuya mahkûm ediyorlar çoğu kez. Oysa bizim dinamik, güçlü, cesur ve öz güvenli bir gençliğe ihtiyacımız var." Emine ERDOĞAN, atölyelerde öğrencilerin farklı alanlarda yeni ustalarla karşılaşmasına da imkân vereceğini belirterek bir anlamda Türk geleneğinde önemli bir yeri olan usta çırak ilişkisinin de ihya edilmiş olacağını söyledi. Bu ilişkinin sadece bilgi aktarımına dayanmadığını, sabır, merhamet, ehliyet gibi ahlaki özelliklerin de hocadan öğrenciye geçişine fırsat vereceğini anlatan Emine ERDOĞAN, "Şifahi bilgi aktarımı için ortam doğacak, insan insana iletişimin kanalı haline gelecek." ifadesini kullandı. 

Emine ERDOĞAN, eğitim alanında yeni ufuklar açma gayretiyle çalışıp çabalayan Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK ve bu projeye emeği geçen herkesi tebrik ederek, ülkenin geleceği adına teşekkürlerini iletti ve iş insanlarına tasarım beceri atölyeleri için çağrıda bulunarak, şunları kaydetti: "İş insanlarımızı, kurumlarımızı, okullarımızdaki Tasarım Beceri Atölyeleri´nin sayısının artırılmasına katkı vermeye davet ediyorum. Eğitim sevdalısı herkes, bir atölyenin maliyetini üstlenebilir veya buralarda kendi sanatını çocuklarımıza aktarabilir. Güçlü bir gelecek, iyi kurgulanmış bir eğitim sistemi ile mümkündür. Bu da devlet ve özel sektörün güç birliğini gerektirir. Bu hedef doğrultusunda çalışan bütün eğitim camiasına başarılar diliyorum. Bugün diktiğiniz taze fidanların, gelecekte ulu çınarlara dönüşmesini temenni ediyorum."

12-03-2019"Amaç, çocuklara derinlikli bir bakış açısı sunmak" 

Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK ise konuşmasında, bugün güzel bir başlangıca şahitlik ettiklerini vurgulayarak, büyük bir heyecanı birlikte paylaştıklarının altını çizdi. SELÇUK, "Uzun yıllardır hayal ettiğim, eğitim sistemimizin paradigmal olarak dönüşümüne katkı sağlayacak. Bu dönüşümün gerçekleşebilmesi için tüm okullarımızın bu tür atölyelerle donatılması ve çocuklarımızın eğitimi bütünsel olarak alabilmesi fırsatını sağlayacak. Bunu Türkiye´nin her yerinde yapabileceğimizi göstermek için de bu güzel güzide okulumuzu seçtik." değerlendirmesinde bulundu.

"Bütün çabamız kültür, sanat, spor, bilim ve hayat becerilerinde çocuklarımıza derinlikli bir bakış açısı sunmak ve onların ellerini kullanmalarına fırsat vererek teori ve pratiği birleştirmek. Esas hedefimiz çocuğun tabiatına hürmet etmek ve onu bir hiza taşı olarak alıp takip etmek." diyen SELÇUK, uzun yıllar boyunca bu atölyelerle yapılan çalışmaların bu kurgunun oluşmasını sağladığını kaydetti. Temel hedefin teori ve pratiği bir araya getirmek olduğunu belirten SELÇUK, aylardır hem Bakanlık hem de sivil toplum kuruluşları ve özel kuruluşlarla çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini, çok ciddi bir Ar-Ge sürecinin gündeme geldiğini anlatarak, Bilge Kağan İlkokulunun da bu çalışmaların ilk meyvelerinden biri olduğunu söyledi.

Başka okullarda da bu çalışmaların başladığını aktaran SELÇUK, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tasarım-Beceri Atölyeleri´yle temel hedefimiz teori ve pratiği bir araya getirmek, çocuğun duygu, düşünce ve eylem olarak bütünsel gelişmesine hizmet etmek. Çocukların sadece bilgi yüklenicisi olarak eğitimle karşılaşması onların tek yönlü gelişmesine ve hayatı bütünsel olarak kucaklamasına dair bazı sorunları ortaya çıkartabiliyor. Burada çocukların eylül ayında okula geldiklerinde eğitime yeniden ısındırmanın uzun süre aldığını biliyoruz ama bu faaliyetler, Tasarım-Beceri Atölyeleri, çocuklarımız için bu işleri çok kolaylaştıracak diye düşünüyoruz." SELÇUK, bunun öğretmenlerin değerli katkılarıyla gerçekleşeceğine işaret ederek, "Atölyeler aslında çok uzun vadeli bir gelecek yatırımı. Çünkü bununla aslında mesleki eğitimi de önemsiyoruz. Çocukların meslek seçimine katkıda bulunuyoruz. Çocukların kendilerini keşfetmesini, yeteneklerini fark etmesini de sağlamış oluyoruz. İlgi ve yeteneklerine saygı göstererek onlara sınıf içi uygulamalarda zengin ortamlar sağlıyoruz." dedi.

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü B Blok Beşevler Yenimahalle/ANKARA - Telefon Rehberi için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.