Hayırseverler Yatırımları ile İlgili İş ve İşlemler
Eğitim İçin Hep Birlikte;
Ülkemizde yaşayan her çocuğun yüksek kalitede eğitime ulaşması devletimizin temel önceliğidir.
Bu öncelik içerisinde gelişmiş ülkeler için bir gereksinim olan tekli eğitime geçiş için Bakanlığımız, halkımız ile el ele çalışmalarını yürütmektedir.
Kaliteli eğitimin yapıtaşı olan okullarımızın sayısı ve niteliklerin ülkemizin eğitim seferberliğinde çok önemli bir yeri vardır.
Çocuklarımızın yarınlarına umut olmak isteyen hayırseverlerimizin bu amacını kolaylaştırmak için gerekli tüm destek yasal çerçevede sunulacaktır.
Eğitim gibi Milli bir konuda tüm halkımıza örnek olan ve destekleri ile çocuklarımızın geleceğine güç katmak isteyen tüm hayırseverlerimize kapılarımız sonuna kadar açıktır.
Hayırsever Yatırımları Nasıl Gerçekleşiyor?
Bakanlığımız, ülkemizde okul veya eğitim tesisi yaptırmak isteyen hayırseverlerin tüm yatırım süreçlerine İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğüne ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin İnşaat ve Emlak Şubeleri ile destek olmaktadır.
Hayırsever yatırımları ile ilgili adımlar ve süreç akışı aşağıdaki gibidir;
Nereye Başvurabilirim?
Eğitim yatırımları yapmak isteyen hayırseverlerimizin İllerde; İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin İnşaat ve Emlak Şubelerine veya Merkezde Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
Hangi Adımlar Uygulanacaktır?
Hayırsever katkısı ile yapılacak eğitim tesislerinde temelde 4 ana adıma ilişkin çerçevenin belirlenmesi gerekmektedir. Bunlar;
- - Yapılacak okulun türü,
- - Yapılacak okulun yeri,
- - Hayırseverin katkı türü (Nakdi, Yapım, Arsa)
- - Uygulanacak projenin belirlenmesi.
Bu süreçte dikkate alınacak kılavuz dokümanlara sitemizde erişilebilmektedir. Seçilecek okul türünde ilk ve ortaokulda 24 derslik, lisede ise 40 derslik adedinin aşılmaması gerekmektedir.
Yapılacak eğitim yapılarının projelerinin uygulanmasında ise öncelikli olarak bu alanda Bakanlığımızca hazırlanan tip projelerin uygulanması beklenmektedir. Okul tip projeleri eğitim alan ve ihtiyaçları noktasında kapsayıcı çözümler sunan çalışmalardır.
Uygulamaya Esas Doküman Nedir?
Hayırsever yatırımlarında işin icrasına yönelik esas uygulama dokümanı bu alanda hayırsever ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokoldür.
İmza sürecinde yapılacak işe ait protokol sitemizde yayınlanan örnek protokoller üzerinden oluşturulabilir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Hayırsever arasında mutabık kalınan protokol il müdürlüğü tarafından Bakanlığımız onayına sunulmaktadır. Onay sonrası protokolün tüm yürütme işlemleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanır.
Hayırseverlerin Hakları Nelerdir?
Protokol ile yapılan yatırımlarda hayırseverlerin kısmi olarak katkıda bulunması halinde hak talebinde bulunabilmesi için yapım bedelinin asgari %51'ini karşılamış olması gerekmektedir. Benzer şekilde bu şartı sağlayan yatırımlarda eğitim tesisinin isminde hayırseverin belirlediği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayladığı isim kullanılabilmektedir.
Hayırseverlerce arsa, bina vb. taşınmazların yanı sıra okulun derslik, konferans salonu, laboratuvar, öğretmenler odası, kütüphane, bahçe, spor salonu, bilgisayar dersliği gibi fiziki mekanlarda bulunan standart mobilya, cihaz, ekipman ile donatılması için ayni ve nakdi yardımda bulunulması halinde, donattığı mekanın giriş duvarına plaket asılacak ve hayırsevere teşekkür belgesi verilecektir.
Eğitim tesisinin yatırımı tamamen bitirildikten sonra yapılan harcamalara karşılık hayırseverlere uygunluk belgesi verilebilmektedir.