İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü

KRİZ ZAMANLARINDA HERKES İÇİN EĞİTİM I&II PROJELERİ YEREL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI MARDİN'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

KRİZ ZAMANLARINDA HERKES İÇİN EĞİTİM I&II PROJELERİ YEREL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI MARDİN'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Avrupa Birliği mali desteği ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) aracılığıyla İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II Projeleri Yerel Bilgilendirme Toplantıları serisinin 11.si  Mardin'de düzenlendi.

14-11-2018 

Mazluma Sahip Çıkma, Zalimin Karşısında Olma: "Bu Bizim İnsani Değerimiz"

Konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini alan Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Daire Başkanımız Fatih Mehmet ORUÇ;  "2011 yılında Suriye´de ortaya çıkan iç savaş, sonrasında ciddi bir mülteci akını ve mülteci krizine dönüştü. Ülke olarak bizim zaten geçmişimizden ve medeniyetimizden kaynaklanan değerlerimiz gereği, mazluma sahip çıkma, zalimin karşısında olma, mazlumu koruyup kollama anlamında bir tarihi misyonumuz var. Dolayısıyla Suriye´den gelen kardeşlerimize bu anlamda kucak açtık. Mardin bu anlamda öncü olan illerimizden biri. Onlarla okullarımızı, hastanelerimizi, sokağımızı, mahallemizi, gerektiğinde ekmeğimizi paylaştık" dedi.

ORUÇ sözlerine; "Ama bunları yaparken hem ülke olarak hem millet olarak herhangi bir minnet duygusuyla yapmadık, bu bizim insani değerimiz. Bu anlamda 3,5 milyona yakın Suriyeliye halen ev sahipliği yapıyoruz, 1 milyon 100 bini eğitim çağında olan çocuklarımız, her biri eğitime ulaşmalı, kazandırılmalı ve eğitim anlamında, akademik gelişme anlamında ve topluma kazandırma anlamında her biri kazanılacak bir değer. Biz bakanlık olarak ülke olarak bu değerlerin kaybolmaması, bu değerlerin ülkemize, kendi ülkelerine ve insanlığa kazandırılması noktasında çalışmalara imza atıyoruz".

Yapı İşleri Daire Başkanımız sözlerini; "Avrupa Birliği mali imkanıyla yine kaynaklar neticesinde, bir taraftan Alman Kalkınma Bankası bir taraftan Dünya Bankasıyla ortak projelerle 220 okulumuzu inşallah eğitim altyapımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Sadece dersliklerin yer aldığı ortamlardan ziyade, çocukların sosyokültürel becerilerini de artırabilecekleri resim atölyesi, fen bilgisi laboratuvarları, kütüphaneler, spor salonları aktiviteleri gibi alanları da projeye dahil etmek istedik" diyerek noktaladı.

 14-11-2018 

"Bu Kadim Şehir Medeniyet Şehri, Misafir Şehri"

Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup SARI; "İlimizde 6 tane okulumuz yapılacak, toplamda 144 dersliğe sahip olacağız. Biz bu anlamda Alman Kalkınma Bankasına ve İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığımıza teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerine başladı.

Şu anda Mardin'in 90 bin Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığını söyleyen SARI; "Bunların yaklaşık 7867'si bizim öğrencimiz. İlimizde 3 tane geçici eğitim merkezi vardı ama hepsi kapandı. Biz sayın valimizin talimatıyla, bakanlığımızın da direktifleri doğrultusunda 2016 Kasım itibariyle  geçici eğitim merkezlerindeki öğrencilerimizin tamamını okullarımıza aldık. Yaklaşık 564 okulumuzda bizim kendi vatandaşlarımızın çocuklarıyla aynı ortamda eğitim görüyorlar" diyerek sözlerine devam etti.

Yakup SARI sözlerini; "Bizim Mardin olarak şöyle bir avantajımız var, çocuklarımızın birçoğu Arapça ve Kürtçe biliyorlar. Bu anlamda Suriyeli kardeşlerimiz de bizim vatandaşlarımız arasında hiçbir nahoş hadise yaşanmadı şu ana kadar, tepki oluşmadı. Bugünden yarınlara inşallah devam edecek. Bu kadim şehir medeniyet şehri, misafir şehri. Hz. İbrahim'in coğrafyası burası ve dolayısıyla gelene kucak açmaktan hiçbir zaman imtina etmedi, etmeyecek de" diyerek sonlandırdı. 

14-11-2018 

"Türkiye Dünyadaki en yüksek mülteci sayısına sahip ülke"

Kürsüye gelen Alman Kalkınma Bankası Proje Yöneticisi Jülide OĞUZ sözlerine; "Türkiye bugün başta 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmakta. Dünyadaki en yüksek mülteci sayısına sahip ülke. Türkiye mültecileri barındırmak, temel ihtiyaçlarını karşılamak ve entegrasyonlarını sağlamakta büyük çaba ve özveri göstermekte. Eğitim ise Türkiye´nin Suriyeli ve diğer mültecilere sunduğu en kıymetli hizmetlerden biridir" dedi.

"Türkiye ülkede yaşayan tüm çocukları okullaştırmayı hedeflediğini belirtmiş, Avrupa Birliği de Türkiye´yi bu hedefe erişiminde desteklemeyi taahhüt etmiştir" diyen KFW Proje Yöneticisi  Jülide OĞUZ "Bu amaçla Avrupa Birliği Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim I & II Projelerinin Millî Eğitim Bakanlığı ile yürütülmesi hususunda Alman Kalkınma Bankasını yetkilendirmiş, eğitim altyapısını geliştirmesine yönelik bu projeye 325 milyon avro tutarında hibe sağlamıştır. Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından yürütülen bu proje kapsamında yaklaşık 160 okul inşa edilecek olup, 100 bin civarında öğrenci için kaliteli bir eğitim öğretim ortamı sağlanacaktır" diyerek sözlerine son verdi.

14-11-2018 

"Avrupa Birliği Tarafından Büyük Takdir ve Saygı ile Karşılanmaktadır"

Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen AB Türkiye Delegasyonu Mülteciler İçin Mali Yardım Programı - Program Yöneticisi İlhan GÜLTEKİN konuşmasına; "Suriye krizinin başından beri Türkiye Cumhuriyeti tüm çabalarını göstererek Suriyelilere kucak açtı. Bu çabalar ve bu özverili sahiplenme Avrupa Birliği tarafından da büyük takdir ve saygı ile karşılanmaktadır. Avrupa Birliği de bu sürecin başından beri Türkiye´nin yanında yer almış, çeşitli programlarla finansal desteklerle bu süreci desteklemektedir" diyerek başladı.

Verilen desteklerden bahseden GÜLTEKİN; "bir tanesi, hepimizin bildiği gibi FRIT adını verdiğimiz ve Türkiye´yle Avrupa Birliği arasındaki ortak anlaşmanın sonucu olan Türkiye´deki sığınmacılar için mali yardım aracıdır. Bu mali yardım aracı kapsamında, FRIT 1 ile şimdiye kadar 3 milyar avroluk bir bütçe ayrılmıştır ve bu bütçe içerisinde 72 adet proje imzalanmıştı. Şu anda ikinci FRIT kaynağı olan bir 3 milyar daha, toplamda 6 milyar olacak şekilde programlanması devam etmektedir"

FRIT'in öncelikli alanlarından bahseden GÜLTEKİN "FRIT ; eğitim, sağlık, sosyal ve ekonomik destekler ve belediye altyapıları programlarıdır. Bu önceliklerle devam ediyoruz. Burada bugün bilgilendirmesini alacağımız projelerin toplam 475 milyon avroluk kaynağıyla beraber, eğitime şu anda ayrılan kaynak 899 milyon avro civarında. FRIT 2 kapsamında da bir test projesi için bir 400 milyon avro daha kaynak ayrılmış ve kalan kısmın programlanması devam etmektedir. Toplam bütçe 1 milyar 400 milyon avroluk bir rakamdan söz ediyoruz ki bu da eğitime gösterilen önemi göstermektedir. Genel çerçeve itibariyle Avrupa Birliği kaynakları bu şekilde kullanmaktadır" diyerek konuşmasını noktaladı.

Etkinlik Proje İletişim Uzmanının sunumu, soru-cevap bölümü ve ardından hatıra fotoğrafının çektirilmesiyle sonlandırıldı.

 

 

 

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü B Blok Beşevler Yenimahalle/ANKARA - Telefon Rehberi için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.